
25 apr De beste jernkildene
Jernmangel er en av de vanligste mangelsykdommene i verden. Det er viktig å sikre tilstrekkelig inntak av jern, og dette kan reguleres gjennom riktig kost. I hvilke matvarer finner vi så jern?
Hvilke matvarer inneholder jern?
De mest jernrike matvarene er kjøtt, fisk og blodmat. Jern fra animalske næringsmidler kalles hemjern og tas effektivt opp i kroppen.
Selv om kjøtt er den beste jernkilden, finnes det også kilder til jern i vegetarkost. Jern fra vegetabilske næringsmidler kalles ikke-hemjern, og dette tas ikke like effektivt opp av kroppen som animalsk jern. De beste jernkildene i vegetarkost er fullkornsprodukter, belgvekster, nøtter og frø.
Hva kan påvirke opptaket av jern?
Det er lurt å supplere måltidene med noe som inneholder C-vitamin, siden C-vitamin øker jernopptaket. Matvarer som inneholder C-vitamin er blant annet paprika, kål, frukt og bær.
Noen typer mat og drikke kan redusere opptaket av jern, for eksempel kaffe, te og melkeprodukter. Disse matvarene er det altså lurt å unngå i forbindelse med hovedmåltidene, slik at jernet i maten rekker å bli tatt ordentlig opp i kroppen.
Mer informasjon om anbefalt inntak av jern og om jerninnholdet i ulike matvarer finner du på nettsidene til det nasjonale mattilsynet.