Det finnes to typer jern: hemjern og ikke-hemjern. Det er lettere for kroppen å ta opp hemjern, som vi får fra animalske matvarer som kjøtt og fisk. Vegetabilske matvarer inneholder kun ikke-hemjern, som ikke tas opp like effektivt av kroppen. Frukt, bær, grønnsaker og rotfrukter som inneholder C-vitamin, gjør det derimot lettere for kroppen å ta opp jern fra maten.


Fytat, som finnes i fullkornsprodukter og belgvekster, og polyfenoler, som finnes i kaffe, te og kakao, reduserer jernopptaket. Også melkeprodukter kan redusere jernopptaket, og det er derfor best å unngå disse når man spiser matvarer som er rike på jern. Vanligvis er det nok å ha et variert kosthold for å få i seg nok je jern.
Fytat, som finnes i fullkornsprodukter og belgvekster, og polyfenoler, som finnes i kaffe, te og kakao, reduserer jernopptaket. Også melkeprodukter kan redusere jernopptaket, og det er derfor best å unngå disse når man spiser matvarer som er rike på jern. Vanligvis er det nok å ha et variert kosthold for å få i seg nok je jern.

Hvis du har symptomer som tyder på jernmangel, bør dette utredes gjennom en blodprøve. Årsaken er ikke alltid åpenbar, eller det kan være flere årsaker til jernmangelen, og da kan det være nødvendig med mer omfattende tester. Det er alltid viktig å utrede årsaken til jernmangel.

10/2024, NO-OT-2400027